Naslov: Villa Bianca

Avtorja: Rok in Špela Poles
Založba: Berivka
Število strani: 480
Format: 15 x 17 cm
Vezava: šivano, trde platnice 
Leto izida: 2011
ISBN: 978-961-91925-8-0

Informacije: Vila Bianca

Cena: 35 €
Nakup

 

"Vila Bianca je hiša. Hiša z zgodbo. Živopisno, skoraj pozabljeno, mestoma še neznano in ugankasto. Zgodba je tukaj prvič povedana v enem zamahu. To je zgodba o življenju in ponovnem rojstvu vile."


VSEBINA

Bogato opremljena monografija o življenju in popolni prenovi ene od treh historističnih vil v Velenju, ki je bila že tik pred tem, da se poruši, zdaj pa je protokolarni objekt Mestne občine Velenje in priljubljen prostor dogodkov. 
Kdo je bila prednica vile? Kako je vila nastala kot sedež grofov de la Fontaine et Harnoncour Unverzagt, ki nastopajo tudi v Šilihovem romanu. Kako je vila dobila ime po Bianci, grofici Mensdorff, vdovi pl. Adamovich de Csepin, rojeni Capello grofici Wickenburg. In o njenem možu, skrivnostnem grofu Mensdorff-Pouillyju, bratrancu angleške kraljice Viktorije. Kako se je vila spremenila v stanovanjski blok za enajst družin in že skoraj povsem propadla ...

Fotografije stavbe pred, med prenovo in po njej; vpogled v snovanje prenove in njen potek. Povzetek v angleškem in nemškem jeziku.