Naslov: Pozojeva grajska pot okoli Velenja

Avtorja: Špela in Rok Poles
Izdala: Mestna občina Velenje v okviru projekta CUSTODES
v sodelovanju z Berivko
Število strani: 64
Format: A6
Vezava: šivano, trde platnice
Leto izida: 2011
ISBN: 978-961-91862-5-1

Informacije: Vila Bianca

Vodnik v elektronski obliki

 

 

 

"V kočiji naj bi bila zakleta graščakinja, ki ne najde miru. Vsakih sto let se na silvestrovo prepelje z ene razvaline na drugo. Če bi pogumen človek upal ustaviti ognjene konje, bi jo rešil. Tako pa v tihih nočeh še vedno zavija in joče v krošnjah smrek okoli gradu Šalek."


Vodnik po tematski poti

V vodniku je na kratko in slikovito predstavljenih pet znamenitosti, ki si jih ogledamo na sklenjeni poti. To so štirje gradovi: Velenjski grad in gradovi Šalek, Ekenštajn in Turn ter območje potopljenih Škal. Spoznamo najpomembnejša zgodovinska dejstva in ljudsko izročilo.
Pozojevo grajsko pot lahko v celoti prehodimo in v pretežnem delu prekolesarimo. Izhodišče in zaključek poti je Vila Bianca v Velenju. Tam dvignemo kartonček za zbiranje žigov, ki jih poiščemo na informacijskih tablah pri posamezni znamenitosti. Ko zberemo vse žige, v Vili Bianci prejmemo posebno nagrado …

Vodnik, zgibanka in table so tudi v angleškem jeziku.


 Informacije: Vila Bianca

Prejemnik nacionalne nagrade Zlata kocka 2012, v kategoriji ustanove, ki jo podeljujejo Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije in partnerji.